Európska smernica, ktorá nadobúda účinnosť v septembri 2015, sprísňuje požiadavky na kladené na vykurovacie zariadenia a zavádza povinnosť energetického štítkovania týchto zariadení. Nové opatrenie je jedným z krokov v boji proti klimatickým zmenám redukciou emisií CO2 a je účasťou stratégie Európskej únie 20/20/20. Jej cieľom je do roku 2020 znížiť spotrebu energie o 20 %, zvýšiť podiel obnoviteľnej energie na úroveň 20 % a znížiť emisie skleníkových plynov o 20 % z úrovne v roku 1990.
Foto: Buderus, Robert Bosch
Energetické štítky pre vykurovaciu techniku
Podľa novej smernice Európskej únie známej ako smernica „Ekodizajn“, musia byť všetky zdroje tepla do 70 kW a zásobníky do 500 litrov uvedené na trh po 26. septembri 2015, označené štítkom s energetickou účinnosťou, podobne ako je to pri iných domácich spotrebičoch a bielej technike. Spotrebitelia sa tak budú môcť na základe farieb a písmen rýchlo zorientovať v energetickej účinnosti produktov a o ich vplyve na životné prostredie. Toto nariadenie sa vzťahuje aj na celé vykurovacie systémy zostavené z viacerých komponentov. V takom prípade za správne označenie zodpovedá tzv. uvádzač na trh, teda odborný kúrenár.
„Zlepšenie účinnosti je možné dosiahnuť napríklad reguláciou, solárnymi zariadeniami alebo kaskádovými systémami. V závislosti od komponentov zahnutých do systému sa vypočíta ich vplyv na účinnosť zdroja tepla a tým je ovplyvnené zaradenie na štítku,“ vysvetľuje Ing. Pavol Kadlec, produktový manažér značky Buderus zo spoločnosti Robert Bosch a dodáva: „Pri kompaktných systémoch od jednej spoločnosti je to jednoduchšie, lebo systém je už oštítkovaný a odborný kúrenár nemusí vykonávať ďalšie označovanie.“
Štítok produktu a štítok systému
Štítky označujúce energetickú účinnosť vykurovacích zariadení a systémov, nasledujú princíp známy z označovania domácich spotrebičov. Budú využívať kategórie „A až G“ s optický označením rozličnými farbami. Zdroje tepla sa predbežne delia do deviatich tried účinnosti od A++ do G. Zatiaľ čo triedy A až G obsahujú rozličné druhy konvenčných vykurovacích kotlov, triedy A+ a A++ majú podporovať systémy pre využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Ohrievače vody sú rozdelené do tried A až G. Od roku 2019 budú platiť nové triedy účinnosti, potom pribudne pre zdroje tepla trieda A+++, pri ohrievačoch vody trieda A+ – v obidvoch skupinách produktov odpadnú najnižšie triedy E až G.
Koniec nízkoteplotných kotlov
Povinnosť označovania vykurovacích zariadení energetickým štítkom je, pravdaže len jednou z mnohých nariadení, ktoré nová smernica prináša. Vo všeobecnosti, smernica „Ekodizajn“ stanovuje právny rámec požiadaviek na ekologické vyhotovenie produktov, ktoré súvisia so spotrebou energie (ErP – Energy related Products). Nariadenie platí, okrem iného, pre olejové a plynové vykurovacie kotly, tepelné čerpadlá, kogeneračné jednotky a zásobníky. Pre bežného spotrebiteľa je dôležitá najmä informácia o požiadavkách na energetickú účinnosť týchto zariadení.
„Na základe nových opatrení môžu byť vykurovacie kotly na fosílne palivá a tepelné čerpadlá do výkonu 400 kW ako aj kogeneračné jednotky do elektrického výkonu 50 kW a akumulačné zásobníky do objemu 2 000 litrov od 26. septembra 2015 v Európe uvedené na trh iba vtedy, keď spĺňajú stanovené požiadavky na účinnosť, hladinu akustického tlaku a tepelnú izoláciu (pri zásobníkoch). Minimálne požiadavky na účinnosť pritom zodpovedajú približne úrovni kondenzačného kotla, čo prakticky znamená koniec predaja plynových a olejových nízkoteplotných kotlov,“ uvádza Ing. Kaldec.
Určenie energetickej účinnosti
Rozhodujúce pre určenie energetickej účinnosti zdrojov vykurovacieho tepla je tzv. „Ročným obdobím podmienená energetická účinnosť vykurovania miestností“. Označuje podiel z potreby tepla na vykurovanie miestností, ktorý je pokrývaný vykurovacím zariadením v určitom vykurovacom období a ročnej spotreby energie na pokrytie tejto potreby v percentách. Táto charakteristická hodnota je približne porovnateľná so známym normovaným stupňom využitia, zisťuje sa však inak a udáva sa aj napríklad vo vzťahu na kondenzačné teplo. Pri príprave teplej vody musí byť dodržaná určitá minimálna účinnosť pri určitom programe odberu teplej vody.
Foto: Buderus, Robert Bosch