Môžu byť stretnutia v kancelárii výnimočné?
Vieme, aké ťažké je osloviť nového zákazníka, vybudovať dôveru a zabezpečiť, aby si nás zapamätal. Mnoho potenciálnych partnerov, či zákazníkov ma denný plán plný stretnutí pričom ich neustále tlačí čas a často si až ku koncu dňa rekapitulujú množstvo prijatých informácii a pocity z rokovaní. Na čo si však spomínajú určite? Nuž, na nepríjemnú obsluhu pri obede, ktorý mal navyše ďaleko od gurmánskeho zážitku. Alebo naopak na jedlo z pravých ingrediencií, ktoré bolo navyše podporené príjemným servisom, ktorý vylepšil deň a podnietil do ďalšej práce. To čo o jedle, platí aj o pochutine - káve. Ponúknuť kvalitne pripravenú a kvalitnú kávu je výborná príležitosť, ako zabezpečiť aj vo našej firme naklonenie misky váh v prospech vzťahu so zamestancom, partnermi či zákazníkmi. Nechceli by ste, aby o rokovaní u vás rozprávali klienti ďalším potenciálnym partnerom ešte mnoho dní? Spoločnosť Starbucks na tomto princípe vybudovala miliardový biznis, tak prečo by ste si nepolepšili aj vy?
Veď dobrá káva vôbec nie je lacná ...
Často sa stretávam s tým, že sa ľudia v kancelárii sťažujú na kvalitu kávy, ktorú často spájajú s vybranou značkou alebo zmesou. Áno sú lepšie a horšie zmesi, výšia a nižšia kvalita, avšak dovolím si tvrdiť, že samotná značka a výber zmesi ovplyvňuje výsledok na menej ako 50 %. Oveľa dôležitejšie je zabezpečiť si adekvátny stroj, vedieť ho správne nastaviť, a naučiť aspoň sa základné princípy prípravy zdravej a výnimočnej kávy. Samotná chuťový profil, by mal byť vybraný na základe ochutnávky, pričom zo skúsenosti môžem povedať, že v našich kanceláriách preferujeme zmesy sicílskeho typu praženia s obsahom Robusty, ktorá zabezpečí zamatovú penu, plnšiu chuť a vyšší obsah kofeínu žiadaný pre povzbudenie počas náročného dňa. Tu sa opäť stretávam s tvrdeniami, že len 100% Arabica je to najlepšie, o čom si dovolím polemizovať a na objasnenie sa môžete tešiť v pokračovaní nášho seriálu. „100 ľudí 100 chutí", táto konštanta je nemenná. Optimálne riešenie vôbec nemusí byť drahé a často sa stáva, že za menej peňazí, zabezpečením adekvátneho vybavenia a nastavenia sa dostaneme k výrazne vyššej kvalite a pôžitku.
Tri základné pravidlá
Možno Vás sklamem, keď poviem, že neexistuje jedno správne riešenie. Tak ako nemôžem vyhlásiť, že tá či oná značka, alebo presnejšie povedané zmes, je tá najlepšia. Zostanem zdržanlivý aj pri odporúčaní konkrétneho riešenia, ktoré záleží najmä na požiadavkách klienta - firmy. Za dôležité však považujem držať sa 3 základných pravidiel, pri ktorých platí Paretov zákon, že 20 % vstupov prináša 80 % hodnoty
Štandardné espresso | Mletie | Stroj |
|
Pokračovanie v článku Optimálny kávový režim v kancelárii (II.)
Ilustračné foto: Stock.xchng, Dreamstime.com