Pri posudzovaní otázok prospešnosti či škodlivosti kávy sa však často zabúda na zohľadnenie viacerých dôležitých faktorov: druh pripravovanej kávy a najmä spôsob jej prípravy a forma servírovania. Nemenej dôležitý je súčasný zdravotný stav konzumenta a jeho individuálne predispozície, to však nechajme na lekárov a pozrime sa na vzorku „priemerného človeka“ a vplyv správne pripravenej kávy na jeho zdravie.
Čo to znamená správne pripravená káva ?
Je to predovšetkým zdravá káva, štandardné espresso, ktoré má 3 základné charakteristiky.
- 1.7 g jemne mletej kávy
- 2.20 sekundová extrakcia
- 3.30 ml objem predhriatej šálky
Na základe tohto štandardného espresa sa pripravujú všetky ďalšie kávové nápoje ako cappuccino, latte atď. V takomto štandardnom espresse sú koncentrované oleje, ktoré dodávajú charakteristickú chuť vybranej odrody, či zmesi, takmer nulový obsah drevnatých látok a všetky žiadané antioxidanty. Na takéto ideálne espresso potrebujeme adekvátny stroj, avšak momentálne riešenia automatických kávovarov, už postúpili na takú úroveň, že sa vieme dostať oveľa bližšie kvalite kaviarní.
Antioxidanty a problém našich kaviarní
Káva je čisto prírodný produkt a výborný zdroj antioxidantov. Zdravá káva má dokonca vyššie percento antioxidantov než zelený čaj a niektoré druhy ovocia. Ide najmä o skupinu polyfenolov, ktoré predstavujú dôležitú časť antioxidantov kávy podieľajúcich sa na neutralizácii voľných radikálov. Najväčšou škodou je, že sa v našich kaviarňach stretávame s tzv. „veľkým pressom“, o ktorom si dovolím povedať, že je prepálené a nášmu zdraviu neprospešné. V podstate ide o to, že sa do kávy jej dlhou neprimeranou extrakciou uvoľnia škodlivé drevnaté látky a zvýšený obsah kofeínu s ktorým náš organizmus bojuje oveľa dlhšie. Káva je svojim spôsobom droga a návyková látka, nie je však o nič horšia ako bežný cukor, ktorý jeme na kilá. A tak aj z tohto pohľadu, považujem za dôležité, aby sa široká verejnosť a konzumenti dozvedeli o plusoch a mínusoch, poznali nežiaduce účinky a naučili sa rozlišovať kvalitu a vychutnali si tak konzumáciu zdravej kávy plnej priaznivých antioxidantov.
Ako je to s tým kofeínom ?
Základným princípom účinkov kofeínu je jeho schopnosť naviazať sa na adenozín, a teda látku, ktorú si mozog vytvára sám v okamžiku únavy nebo pred spaním. Kofeín tiež zvyšuje koncentráciu dopamínu, dôležitej látky, ktorá je nevyhnutná pri prenose nervového vzruchu v mozgu, a navodzuje pocit spokojnosti a šťastia. Kofeín môže prospešne poslúžiť pre bystrejšie a sústredenejšie myslenie a tiež i lepšiu koordináciu pohybov tela. Vplyvom jeho účinku dochádza v organizme aj k uvoľňovaniu kortizolu a adrenalínu do krvi. Telo potom reaguje zvýšením krvného tlaku a rýchlejšou srdcovou pulzáciou, zvýšenou sekréciou žalúdočnej kyseliny, a teda i celkovým zrýchlením metabolizmu.Pozor! Nadmierné množstvo kofeínu však naopak môže spôsobiť nervozitu, nepokoj, nesústredenosť a stratu schopnosti jemnej motorickej regulácie. Je potrebné preto poukázať na maximálnu odporúčanú dennú dávku kofeínu, ktorá sa pohybuje na hranici 250-300 mg v závislosti od individuálnych preferencií.V našom horeuvedenom zdravom espresse sa nachádza iba 60 – 80 mg kofeínu, čo je približne 4-krát menej ako v štandardnom "turkovi" 200 ml káve, alebo prekvapkávanej „Americkej brečke“. A tak je nám teraz oveĺa ľahšie pochopiť, ako tí Taliani môžu denne vypiť 6-8 kávičiek.
5 hlavných mýtov o káve:
- Káva negatívne vplýva na naše zdravie - Opak je pravdou, espresso obsahuje viac než dvesto prospešných látok s antioxidačnou aktivitou
- Káva spôsobuje závislosť - Z časti je to pravda, avšak rovnako je to s čokoládou, či vínom
- Káva spôsobuje dehydratáciu - Je pravda, že káva je z časti močopudná, avšak káva nikdy nenahrádza vodu a tak keď správne dopĺníme tekutiny, dehydratácia nehrozí
- Káva spôsobuje nespavosť - Samozrejme, keď sa predávkujeme s kofeínom, o prímeme viac než 250-300 mg za deň, tak nemôžeme očakávať, že budeme spať ako batoľa. Bežná dávka 2 -3 espressa (3 * 80 = 240 mg.) a sme úplne v pohode.
- Z kávy sa priberá - Práve naopak, z kávy sa chudne, vďaka stimulácii metabolizmu a povzbudeniu funkcie svalov. Avšak netreba to brať ako zázrak. Ide o to, aby sme vychutnávali čistú kávu bez mlieka a cukru a tak sa nemusíme obávať nežiadanej hormonálnej odpovedi nášho organizmu a zvýšenej hladiny inzulínu a ukladaniu tukov namiesto ich spaľovania.
Foto: blog.visualy, blog.visualy poster