logo
KANCELARIE, s.r.o.
Staromestská 3, 811 03 Bratislava

tel.: +421 915 202 193
e-mail: info@kancelarie.sk

Unilever zmenila svoj starý kancelársky park na ultra udržateľnú centrálu


Nová budova firmy Unilever prichádza s jedinečným riešením: ak úspora energií – ako napríklad inteligentné chladiace a vykurovacie systémy – prekročí dohodnutý limit, účet zaplatí developer.

Ak si v centrále spoločnosti Unilever v USA sadnete za svoj pracovný stôl a je vám príliš chladno alebo horúco – alebo pracujete na laptope a osvetlenie nad vami je príliš jasné – môžete si na svojom telefóne otvoriť aplikáciu a vyladiť si nastavenia v miestnosti. V celej budove je 15 000 senzorov, ktoré sledujú teplotu, osvetlenie, oxid uhličitý, vlhkosť a dokonca aj to, kto je prítomný v miestnosti, a to pomáha budove odhadnúť nadčasy a stať sa tak efektívnejšou. V piatky popoludní počas leta, keď mnohí z 1600 zamestnancov pracujú z domu a senzory budovy hlásia jej nízku obsadenosť, sa spoločnosť môže rozhodnúť vypnúť celé poschodia alebo bloky budovy.

Unilever 1

Zdroj: Unilever/Fastcompany.com

Táto technológia je súčasťou úplne novej renovácie obrovského kancelárskeho parku v New Jersey, ktorý bol pôvodne postavený v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch minulého storočia a bol navrhnutý tak, aby tejto spoločnosti pomohol dosiahnuť jej cieľ a stal sa do roku 2030 priateľský k životnému prostrediu a zároveň pomohol prilákať mladšiu pracovnú silu. Počas rekonštrukcie boli do jedného priestoru spojené štyri budovy s plochou 30193,5 m2. Spolu s niekoľkými zmenami, vrátane výmeny starých okien a svetiel a strešnej inštalácie solárnych panelov, firma teraz očakáva zníženie pôvodného úniku objemu uhlíka na polovicu. OVG, holandský developer, garantoval tento cieľ prostredníctvom takzvaného “zeleného prenájmu” alebo ekologickej dohody.
Keď spoločnosť OVG prvýkrát navrhla niektoré zmeny v budove, manažment zaváhal.“ Finančný riaditeľ mi povedal: „To všetko znie veľmi dobre, tento príbeh som už pretým počul veľakrát, ale nikto mi nedá záruku – prinesú všetky typy projekcií a modelov, ale nikto z nich mi nechce zaručiť, že náklady na energie naozaj klesnú. Potom som povedal: „Je to veľmi jednoduché. Ja vám tu záruku dám,” vraví Coen van Oostrom, generálny riaditeľ spoločnosti OVG. Spoločnosť na tomto projekte spolupracovala s architektonickou firmou Perkins a Will a realitnými spoločnosťami Cushman a Wakefield a Normandy.

Unilever 2

Zdroj: Unilever/Fastcompany.com

V zmluve uzatvorenej na dobu 10 rokov sa OVG zaručila, že spotreba energie v centrále klesne aspoň o 40%, čo zodpovedá 50% zníženiu objemu emisií uhlíka. Spotreba vody klesne o 50%. Ak spoločnosť Unilever bude používať budovu tak, ako je to uvedené v zmluve a napriek tomu by bola spotreba energie alebo vody vyššia, než sa očakávalo, OVG pokryje náklady.

Van Oostrom vraví, že sa stáva čoraz bežnejším postupom, že niektoré náklady na renováciu sa zrealizujú pomocou bankového úveru. “Momentálne v Holandsku pozorujeme, že banky si na tento prístup tak zvykli, že sú ochotné financovať úplne celý projekt, ak sa nájde realitná spoločnosť, ktorá je ochotná garantovať implementovanie technických opatrení tak, že budú naozaj fungovať.“

V minulosti sa systém vykurovania v kanceláriách snažil vyhrievať zle izolované priestory počas chladných rán a potom, keď bolo vonku príliš horúco, prišiel na rad chladiaci systém. Tak dochádzalo k úniku energie. Teraz izolujú kanceláriu okná s dvojitými sklami. Všetko merajú senzory a dokážu napríklad predpovedať aj to, ako by budova mala fungovať v bežný pracovný deň v pondelok alebo v utorok.

Unilever 3

Zdroj: Unilever/Fastcompany.com

“Zopár týchto pomerne lacných senzorov predstavuje obrovský rozdiel v tom, ako sú dnes prevádzkované budovy v porovnaní so situáciou spred dvoch alebo troch rokov,” hovorí van Oostrom. MapIQ, ďalší startup, prichádza s aplikáciou, ktorú môžu zamestnanci  použiť na prispôsobenie osvetlenia a vyhrievania ktorejkoľvek miestnosti. A startup pod názvom Nuuka poskytuje informačnú tabuľu, ktorú dokáže firma využiť na analýzu údajov z 15.000 senzorov v budove.

V ústredí nastali aj iné zmeny. Nové úsporné systémy toku vody v potrubí znížia spotrebu vody na polovicu. Od prepravy mikrobusom sa očakáva, že odľahčí cesty o 40% firemných áut. Nové átrium spája štyri bývalé samostatné budovy a poskytuje pracovné miesta pre zamestnancov s možnosťou náhodného výberu pracovného miesta; zamestnanci si tiež môžu zvoliť možnosť, že budú vďaka inteligentnej technológie budovy k dispozícii a tak svojim spolupracovníkom uľahčia, aby sa v rámci budovy navzájom rýchlejšie našli. V kaviarni sa podávajú zdravšie potraviny (hoci ponúkajú aj zmrzlinu od známych spoločností ako napríklad Ben & Jerry’s). K dispozícii sú miestnosti na jogu a oddych na odbúranie stresu. Očakáva sa, že budova je certifikovaná podľa Medzinárodného ústavu Well Building ako zdravé pracovisko a získa ohodnotenie najvyššieho stupňa udržateľnosti LEED.
Táto budova využíva niektoré z techník, ktoré OVG prvýkrát použila v inteligentnej kancelárskej budove v Amsterdame nazvanej The Edge, a teraz dúfa, že ich zopakuje aj v ďalších 1.000 kancelárskych budovách. (Budova Unilever nie celkom spĺňa kritériá budovy “Edge”, ale v Amsterdame plánujú na jeseň nový projekt.) 

Unilever 4

Zdroj: Unilever/Fastcompany.com

Pri využití modelu založenom na ekologickej dohode, ktorá odstraňuje finančné riziko, firma OVG verí, že osloví oveľa viac spoločností, ktoré budú ochotné svoje budovy modernizovať. Zníženie nákladov na technológie pomocou senzorov je zároveň lacnejšie riešenie zefektívnenia budov. “Myslím, že oveľa väčšou víziou sú tisíce a tisíce takých budov, akou je budova Unilever v New Jersey,” hovorí van Oostrom. “V Spojených štátoch je veľa majiteľov, ktorí ani trochu neprotestujú proti trvalej udržateľnosti, ale stagnujú, pretože sa boja, že ich to bude stáť veľa peňazí... Sme na začiatku revolúcie, v ktorej s pomocou technológií vznikne oveľa viac trvalo udržateľných budov.“

Autor: Redakcia, Pôvodný autor: Adele Peters je spisovateľkou v spoločnosti Fast Company, ktorá sa zameriava na riešenia niektorých najväčších problémov sveta, od zmeny klímy až po bezdomovcov. Predtým pracovala vo firmách GOOD, BioLite, a zúčastnila sa programu Trvalo udržateľné výrobky a riešenia na univerzite UC Berkeley. Zdroj: Fastcompany.com