Obsah a rozsah energetického certifikátu (III.)

07.10.2013

Treťou časťou „seriálu“ o energetickom hodnotení budov je časť zameraná na vykurovanie a prípravu teplej vody. Momentálne začína vykurovacia sezóna a práve táto „spotreba“ je veľmi dôležitou časťou pri energetickom hodnotení budov. V definícii energetickej hospodárnosti sa hovorí o množstvo energie potrebnej na splnenie všetkých energetických potrieb súvisiacich s normalizovaným užívaním budovy a práve potreba vykurovania a príprava teplej vody sa vo veľkom premieta do našich potrieb a aj do rozpočtov domácností.

4. stranaPri časti tepelná ochrana a stavebné konštrukcie budov sú rozhodujúce tepelné straty a tepelné vodivosti jednotlivých materiálov avšak pri vykurovaní a príprave teplej vody sa jedná o tepelné zisky.

Dodaná energia sa určuje podľa jednotlivých energetických nosičov, ktorými sa cez systémovú hranicu zásobujú technické zariadenia na uspokojenie potrieb energie v budove. Pre každé miesto spotreby energie v budove a pre každý energetický nosič v budove sa potreba energie určuje hodnotením. Pri výpočtoch sa vychádza z technických noriem a tabuliek. Pri prevádzkovom hodnotení sa skutočné množstvo spotrebovanej energie na vykurovanie za časové obdobie určí podľa nameraných hodnôt spotreby energie, alebo ako súčin množstva spotrebovaného energetického nosiča a jeho výhrevnosti.

V energetickom certifikáte sa vykurovaniu a prípravy teplej vody venuje jeho štvrtá a piata strana. V hornej časti, rovnako ako na každej strane certifikátu sú uvedené identifikačné údaje certifikovanej budovy. Ďalej sa uvádzajú bližšie údaje o energetickej certifikácii, údaje o oprávnenej osobe ktorá budovu hodnotila a údaje o  budove a systéme technického zariadenia budovy ako je:


5. stranaa.) Vykurovanie (strana 4.)

  • spôsob hodnotenia: uvedie sa normalizované alebo prevádzkové;
  • typ vykurovacieho systému: uvedie sa, či sa jedná o neprerušované alebo prerušované vykurovanie a jednoduchá charakteristika (napr. podlahové elektrické);
  • energetický nosič;
  • meranie a regulácia: uvedie sa spôsob merania (napr. na päte budovy) a regulácia (napr. bez regulácie alebo napr. regulácia termostatickými ventilmi na vykurovacích telesách vo všetkých miestnostiach);


b.) Príprava teplej vody (strana 5.)

  • spôsob hodnotenia: uvedie sa normalizované alebo prevádzkové;
  • systém prípravy teplej vody: uvedie sa napr. lokálne pomocou elektrických prietokových ohrievačov;
  • energetický nosič;
  • meranie a regulácia: opíše sa stručne, ak existujú;

Dolná časť strany je rovnaká ako v predchádzajúcom prípade. Uvádza sa výsledok hodnotenia, opis aktuálneho stavu, opis navrhovaných opatrení pre zlepšenie energetickej hospodárnosti a identifikačné číslo certifikátu.

Ing. Jaroslav Devečka
Obchodný a projektový manažér firmy oprávnenej na vykonávanie energetických auditov, energetických certifikácií budov, štúdií, posudkov, vypracovávanie projektových dokumentácií a návrhov technického a technologického vybavenia objektov.
Prieskum

Top ponuky