Ako tak chodím po svete, som rád, že čoraz viac navštevujem firmy a stretávam sa s ľuďmi, ktorým nie je ľahostajné ako vyživujeme náš organizmus. A tak vždy v rámci mojej prednášky alebo aj po nej narazíme na otázku zdravej kávy, či je tento nápoj skutočne vhodný pre naše zdravie. Opäť by som rád priniesol trochu svetla do tejto problematiky, pričom nechcem teraz presadzovať myšlienku, že bez kávy sa nedá žiť. Pravdou však je, že taká správne pripravená organická kava môže byť skutočnou “powerfood” podporou nielen pre naše telo, ale hlavne pre našu myseľ. Čítajte ďalej a postupne si predstavíme 10 odpovedí na 10 najčastejšie kladených otázok...
Hlavným problémom kávy nižšej kvality je použitie pesticídov a chemikálií v procese pestovania, spracovanie metódami, pri ktorých je vysoké riziko vzniku plesní a následné miešanie týchto káv do zmesí, v ktorých tak dostávame veľa defektov. Veľké spoločnosti sa snažia technológiami a vysokým stupňom praženia zakryť tieto defekty. Koniec koncov tak dostávame kávu s určitým zápachom alebo horkou nepríjemnou perzistenciou, čo je znakom nízkej kvality a môžeme si byť istí, že takáto káva nás skôr oslabí ako posilní.
Stretol som sa už aj s prehláseniami, že viac ako 90 % kávy na Slovensku je buď nízkej kvality alebo je táto káva pripravovaná nesprávnym spôsobom. Zaujímavé je počúvať od ľudí, ako im káva vo väčšine kaviarní nechutí, že sa to nedá porovnať s Talianskom, či Rakúskom, no aj napriek tomu si v pohode dávajú 2-3 „veľké espresá“ denne. Určite už existujú kaviarne (hlavne v Bratislave, Žiline a v Banskej Bystrici), kde je možné dostať zdravú organickú kávu. Návod, ako rozoznať takú prevádzku nájdete v článku o význame pitia organickej kávy.
Konzumácia kávy a ďalších nápojov obsahujúcich kofeín je väčšinou spájaná s rizikom dehydratácie, najmä kvôli diuretickému účinku kofeínu. Je to však naozaj tak alebo existuje tu aj iná finta? Napríklad vedecká štúdia Neuhauser-Berthold (1) zistila, že u 12 zdravých dobrovoľníkov konzumácia veľkého množstva silnej kávy (zodpovedajúcej priemerne 642 mg kofeínu) vedie k zvýšenej diuréze (o 730 ml) a dehydratácii. Avšak tento efekt nebol vôbec dokázaný pri bežnej konzumácii do 300 mg kofeínu (pre porovnanie 1 zdravé espresso obsahuje 60-80 mg kofeínu). Hoci bola káva považovaná za ľahké diuretikum, v súčasnej dobe sa na základe vedeckých štúdií ukazuje, že konzumácia adekvátneho množstva kávy (teda množstvo kofeínu pod 300 mg zodpovedajúce 4 – 5 espresám) neovplyvňuje diurézu a stav hydratácie v pokoji ani pri cvičení. Dokonca konzumácia väčšieho množstva kávy nezhoršuje stav hydratácie ani termoreguláciu v priebehu cvičenia (2). Samozrejme, treba si pamätať, že kávou nenahrádzame pitný režim a pri adekvátnom príjme tekutín (ideálne čistej vody) sa nemáme čoho obávať.
Štúdie, ktoré skúmali vplyv kofeínu na metabolizmus vápnika v ľudskom tele, nedopadli jednoznačne. Väčšina z nich však preukázala zvýšené vylučovanie vápnika močom bezprostredne po vypití šálky kávy. Aj keď ďalšie, obzvlášť dlhotrvajúce štúdie, tento fenomén vždy nepotvrdili, je nutné považovať kofeín za rizikový z hľadiska možného vzniku negatívnej bilancie vápnika a následneho vzniku osteoporózy. Z tohto hľadiska je teda vhodné doplniť kávu mliekom, prípadne pridať mliečne výrobky (jogurt, syry) tak, aby bilancia vápnika bola opäť vyrovnaná.
Káva by určite nemala byť náhradou pohára čistej vody ako prvej tekutiny po prebudení. Avšak, pokojne môžme piť kávu aj na lačný žalúdok. Ak je táto káva kvalitná a správne pripravená, nemusí vôbec spôsobiť prekyslenie. Napríklad taká „Powefood” organická káva doplnená o 1 PL kokosového tuku, 1 PL masla a 1 ČL škorice môže byť výborným raňajkovým štartom dňa pre spaľovanie tukov a maximálny výkon mozgu.
Dôležité je aj rozoznávať vplyv kávy na lačný žalúdok u zdravého človeka a u človeka s vredovou chorobou alebo zápalom žalúdka. Kofeín totiž povzbudzuje produkciu žalúdočných štiav a tým pripravuje tráviaci systém na trávenie potravy. Aj preto je ideálne, keď káva nasleduje aspoň 20 -30 minút po jedle tak, aby sa zbytočne nemiešala s prirodzenými enzýmami a žalúdočnými šťavami (kyselina chlorovodíková), ktoré sa produkujú pri trení. U zdravého človeka tak káva nevyvoláva žiadne zdravotné ťažkosti. U ľudí so zápalom žalúdka, či vredovou chorobou žalúdka a dvanástnika je však vhodné kávu eliminovať.
Čas prípravy: 5 min Množstvo: 1 osoba
Ingrediencie:
Extra:
Postup:
Pôžitok z kávy:
Pokračovanie článku nabudúce
Zdroj:
(1) Neuhäuser-Berthold, Beine S, Verwied SC, Lührmann PM.: Coffee consumption and total body water homeostasis as measured by fluid balance and bioelectrical impedance analysis. Ann Nutr Metab. 1997;41(1):29-36
(2) Ganio MS, Casa DJ, Armstrong LE, Maresh CM.: Evidence-based approach to lingering hydration questions. Clin Sports Med. 2007 Jan;26(1):1-16.
Foto: goodfon.com