Často sa stretávam s názorom, že káva vôbec neprospieva nášmu zdraviu, napriek tomu ju všetci pijeme a skôr sa len zvykneme vyhovoriť, že predsa v súčasnej dobe je škodlivé už všetko a trochu kofeínu naviac nás predsa nezabije.Vplyv kávy a jej konzumácie na organizmus je už dlho predmetom rôznych odborných štúdií a účinky tohto výnimočného nápoja skúmajú špecializované tímy odborníkov na celom svete.
Pri posudzovaní otázok prospešnosti či škodlivosti kávy sa však často zabúda na zohľadnenie viacerých dôležitých faktorov: druh pripravovanej kávy a najmä spôsob jej prípravy a forma servírovania. Nemenej dôležitý je súčasný zdravotný stav konzumenta a jeho individuálne predispozície, to však nechajme na lekárov a pozrime sa na vzorku „priemerného človeka“ a vplyv správne pripravenej kávy na jeho zdravie.
Je to predovšetkým zdravá káva, štandardné espresso, ktoré má 3 základné charakteristiky.
Na základe tohto štandardného espresa sa pripravujú všetky ďalšie kávové nápoje ako cappuccino, latte atď. V takomto štandardnom espresse sú koncentrované oleje, ktoré dodávajú charakteristickú chuť vybranej odrody, či zmesi, takmer nulový obsah drevnatých látok a všetky žiadané antioxidanty. Na takéto ideálne espresso potrebujeme adekvátny stroj, avšak momentálne riešenia automatických kávovarov, už postúpili na takú úroveň, že sa vieme dostať oveľa bližšie kvalite kaviarní.
Káva je čisto prírodný produkt a výborný zdroj antioxidantov. Zdravá káva má dokonca vyššie percento antioxidantov než zelený čaj a niektoré druhy ovocia. Ide najmä o skupinu polyfenolov, ktoré predstavujú dôležitú časť antioxidantov kávy podieľajúcich sa na neutralizácii voľných radikálov. Najväčšou škodou je, že sa v našich kaviarňach stretávame s tzv. „veľkým pressom“, o ktorom si dovolím povedať, že je prepálené a nášmu zdraviu neprospešné. V podstate ide o to, že sa do kávy jej dlhou neprimeranou extrakciou uvoľnia škodlivé drevnaté látky a zvýšený obsah kofeínu s ktorým náš organizmus bojuje oveľa dlhšie. Káva je svojim spôsobom droga a návyková látka, nie je však o nič horšia ako bežný cukor, ktorý jeme na kilá. A tak aj z tohto pohľadu, považujem za dôležité, aby sa široká verejnosť a konzumenti dozvedeli o plusoch a mínusoch, poznali nežiaduce účinky a naučili sa rozlišovať kvalitu a vychutnali si tak konzumáciu zdravej kávy plnej priaznivých antioxidantov.
Základným princípom účinkov kofeínu je jeho schopnosť naviazať sa na adenozín, a teda látku, ktorú si mozog vytvára sám v okamžiku únavy nebo pred spaním. Kofeín tiež zvyšuje koncentráciu dopamínu, dôležitej látky, ktorá je nevyhnutná pri prenose nervového vzruchu v mozgu, a navodzuje pocit spokojnosti a šťastia. Kofeín môže prospešne poslúžiť pre bystrejšie a sústredenejšie myslenie a tiež i lepšiu koordináciu pohybov tela. Vplyvom jeho účinku dochádza v organizme aj k uvoľňovaniu kortizolu a adrenalínu do krvi. Telo potom reaguje zvýšením krvného tlaku a rýchlejšou srdcovou pulzáciou, zvýšenou sekréciou žalúdočnej kyseliny, a teda i celkovým zrýchlením metabolizmu.Pozor! Nadmierné množstvo kofeínu však naopak môže spôsobiť nervozitu, nepokoj, nesústredenosť a stratu schopnosti jemnej motorickej regulácie. Je potrebné preto poukázať na maximálnu odporúčanú dennú dávku kofeínu, ktorá sa pohybuje na hranici 250-300 mg v závislosti od individuálnych preferencií.V našom horeuvedenom zdravom espresse sa nachádza iba 60 – 80 mg kofeínu, čo je približne 4-krát menej ako v štandardnom "turkovi" 200 ml káve, alebo prekvapkávanej „Americkej brečke“. A tak je nám teraz oveĺa ľahšie pochopiť, ako tí Taliani môžu denne vypiť 6-8 kávičiek.
Foto: blog.visualy, blog.visualy poster