Optimálny kávový režim v kancelárii (V.)

14.09.2013

Piť či nepiť kofeínovú kávu? Odpovedzme si na najčastejšie kladené otázky o káve a zistime čo na to výskum Hardvardskej Univerzity. Ako môžeme sledovať v médiách alebo počas bežného dialógu či počas pracovnej prestávky, vplyv stravy a nápojov na naše zdravie získava čoraz väčšiu pozornosť širokej verejnosti. Myslím si a som rád, že ľudia si konečne začínajú uvedomovať, že najlepšia medicína je ukrytá v prevencii a niečo na tej kvalite surovín predsa len bude. Tak je to aj s kávou, ktorá predstavuje nápoj s najväčším rastom spotreby vo svete...

Výskum Harvard School of Public Health

V rámci mojej profesie sa tak každý deň stretávam viac menej s tými istými otázkami klientov, ktorí majú záujem o zlepšenie svojej životosprávy a chcú vedieť akú úlohu v tomto procese hrá káva naša každodenná. V záujme priniesť čitateľom najaktuálnejšie informácie z dôveryhodných zdrojov som sa rozhodol interpretovať článok špičkového odborníka Harwardskej Univerzity Dr. Rob van Dama, asistenta Profesora na oddelení výživy (Department of Nutrition) Harvard School of Public Health a odkryť skutočný vzťah kávy a zdravie.

Coffe and flowersStručný sumár

  • Pitie 5-6 šálok kávy denne nie je spojené so zvýšeným rizikom rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, alebo úmrtia z akejkoľvek inej príčiny.
  • V niektorých prípadoch je vhodné zvážiť vynechanie kávy alebo prechod na kávu bez kofeínu, čo platí najmä pre tehotné ženy alebo ľudí, ktorí majú potrebu kontroly vysokého krvného tlaku alebo hladiny cukru v krvi.
  • Najzdravšie je pripravovať kávu štýlom „espresso“, alebo používať papierový filter a kontrolovať dĺžku luhovania, aby sa do kávy nedostávali látky, ktoré môžu zvýšiť hladinu zlého LDL cholesterolu.
  • Instantná káva obsahuje často vysoké hladiny akrylamidu - chemickej zlúčeniny, ktorá preukázateľne spôsobuje rakovinu u zvierat, negatívne vplýva na reprodukciu a môže poškodzovať nervové tkanivo. Akrylamid vzniká prirodzene v niektorých potravinách pri vysokej teplote vykurovania, čo je práve prípad instantnej kávy.

Káva môže mať potenciálny prínos pre zdravie, najmä čo sa týka pozitívnej hladiny antioxidantov a tvorby hormónov šťastia, zníženého rizika Parkinsonovej choroby a vybraných druhov rakoviny.

Najčastejšie kladené otázky

1. Najnovšie štúdie Harvardskej Univerzity ponúkajú pozitívne správy pre všetkých  konzumentov kávy. Čo výskum sledoval a aký je hlavný odkaz?

Výskum sledoval vzťah medzi konzumáciou kávy a celkovou úmrtnosťou 130.000 zdravotných sestier a zdravotníkov, dobrovoľníkov,  ktorí sa zapojili do štúdie. Na začiatku štúdie boli títo zdraví muži a ženy vo veku 40 až 50 rokov. Sledovali sme ich po dobu 18 až 24 rokov, aby sme zistili, kto zomrel počas tohto obdobia, vzhľadom na ich stravu, životný štýl a návyky, vrátane konzumácie kávy. V tomto smere tak nebol zistený absolútne žiadny vzťah medzi konzumáciou kávy a zvýšeným rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny. (Rakovina, Parkinson, kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka).Dokonca aj ľudia, ktorí pili viac ako šesť šálok kávy denne neboli vystavený vyššiemu riziku úmrtia. Tieto zistenia zapadajú do obrazu výskumu posledných rokov.Pre všeobecnú populáciu tak dôkazy naznačujú, že pitie kávy nemá žiadne závažné škodlivé zdravotné účinky.

2. Takže pre konzumentov kávy, dobrá správa. Prečo je toto zistenie tak dôležité?

Toto zistenie je dôležité najmä preto, aby ľudia nevideli pitie kávy ako nezdravý zvyk, akým je napríklad fajčenie alebo nadmerné pitie alkoholu. Nie je pravdou, že je potrebné striktne obmedzovať spotrebu kávy alebo ju úplne prestať piť, ak vám to prináša pôžitok a zlepšenie nálady. Naše zistenia naznačujú, že ak chcete zlepšiť svoje zdravie, je oveľa lepšie zamerať sa na iné faktory životného štýlu, ako je zvýšenie vašej fyzickej aktivity, odvykanie od fajčenia alebo kontrola vplyvu stravy na hladinu cukru v krvi (kontrolovaný príjem sacharidov).

3. Existuje horná hranica množstva kávy, ktorú je zdravé piť každý deň?

Ak pijete toľko kávy, že Vám to spôsobuje nesústredenosť, problémy so spánkom alebo sa cítite stresovaný, tak je to zrejme príliš veľa. Avšak, pokiaľ ide o účinky na mortalitu alebo iné časté ťažké choroby, nevidíme žiadne negatívne účinky konzumácie až do množstva 6 šálok kávy denne. Je však potrebné mať na pamäti, že štúdia sa vo väčšine prípadov orientuje na espresso s objemom max. 40 ml., ktoré obsahuje približne 60 mg kofeínu. Filtrovaná, alebo pomaly prekvapkavaná káva je úplne iný prípad s obsahom kofeínu blížiacim sa k 200 mg.

Tiež majte na pamäti, že výskum je zvyčajne založený na konzumácii čiernej kávy, maximálne s trochou mlieka a cukru, pričom za kávu sa nepovažujú populárne nápoje typu „Frappuchino“ , alebo „Caffe latte“, ktoré možno nájsť napríklad v kaviarňach Starbucks a často obsahujú až 500 Kcal. Ľudia si často neuvedomujú, že nápoj takéhoto zloženia často výrazne zvýši príjem ich energie a je len veľmi ťažké kompenzovať ho nižšou konzumáciou jedla počas dňa. Takéto sladené nápoje často vedú k priberaniu na váhe a výrazne zvyšujú riziko cukrovky 2. typu.

Zdroj: Harvard.edu

Disclaimer:

Cieľom Harvardskej školy verejného zdravia je poskytovať aktuálne informácie o strave a výžive pre lekárov, zdravotníkov a verejnosti. Obsah tejto webovej stránky nie sú určené k osobnej lekárskej pomoci. Tie odporúčame získať od svojho lekára alebo iného  kvalifikovaného  poskytovaťeľa zdravotnej starostlivosti. Nikdy neodporúčame ignorovať lekársku rady alebo oneskorené vyhľadanie pomoci, vzhľadom na informacie, ktoré ste si prečítali na tomto webe. Informácie nezmieňujú značky, ani nepropagujú žiadne konkrétne produkty.

Zdroj: Harvard.edu

Pokračovanie nabudúce

Ilustračné foto: Goodfon.com

Dušan Plichta
Certifikovaný barista v profesionálnej škole kávy Roberta Trevisana. (člena českej barmanskej asociácie, predsedu sekcie Majster kávy a profesionálneho lektora SCAE.) Vďaka, svojím cestám do Vietnamu, Indonézie, Mexika a na Kubu a ročnej stáži v jednej z metropol sveta kávy, Melbourne, mal Dušan možnosť preniknúť k podstate a tajomstvám správnej prípravy kávy, ktorá prináša povzbudenie, pôžitok a blahodárne účinky na zdravie. Momentálne pôsobí ako konzultant pre výber kávy a kávovarov do domácnosti a firiem, lektor španielskej gastronómie v Chefparade, kde pripravuje otvorenie školy kávy s cieľom vzdelávania prevádzkarov, absolventov hotelových akadémii, no i bežnej verejnosti. Dušanova filozofia: "Kvalita nemôže byť náhodou, ale výsledkom úprimného snaženia, inteligentného rozhodovania a správnej exekúcie".

Podobné články

  1. Ako vnímame starostlivosť o zdravie?
  2. Ako vnímame starostlivosť o zdravie?
  3. Keď kaviareň supluje kanceláriu
  4. Keď kaviareň supluje kanceláriu
  5. Starostlivosť o mentálne zdravie netreba
  6. Starostlivosť o mentálne zdravie nepodceňujte
  7. Pokroky v oblasti zdravotnej starostlivosti redefinujú dizajn kancelárií
  8. Pokroky v oblasti zdravotnej starostlivosti redefinujú dizajn kancelárií
  9. Spoločnou hodnotou pre všetky generácie je zdravie
  10. Spoločnou hodnotou pre všetky generácie je zdravie
  11. Optimálny kávový režim v kancelárii (X.)
  12. Optimálny kávový režim v kancelárii (X.)
  13. Optimálny kávový režim v kancelárii (IX.)
  14. Optimálny kávový režim v kancelárii (IX.)
  15. Optimálny kávový režim v kancelárii (VIII.)
  16. Optimálny kávový režim v kancelárii (VIII.)
  17. Optimálny kávový režim v kancelárii (VII.)
  18. Optimálny kávový režim v kancelárii (VII.)
  19. Optimálny kávový režim v kancelárii (VI.)
  20. Optimálny kávový režim v kancelárii (VI.)
  21. Optimálny kávový režim v kancelárii (IV.)
  22. Optimálny kávový režim v kancelárii (IV.)
  23. Optimálny kávový režim v kancelárii (III.)
  24. Optimálny kávový režim v kancelárii (III.)
  25. Optimálny kávový režim v kancelárii (II.)
  26. Optimálny kávový režim v kancelárii (II.)
  27. Optimálny kávový režim v kancelárii (I.)
  28. Optimálny kávový režim v kancelárii (I.)
▼ Viac
Prieskum

Top ponuky