Optimálny kávový režim v kancelárii (VI.)

07.10.2013

V druhej časti otázok a odpovedí pokračujem v téme "Piť či nepiť kofeínovú kávu ?" podloženej výsledkami výskumu odborníkov z Harvardskej univerzity. Ako môžeme sledovať v médiách alebo počas bežného dialógu či počas pracovnej prestávky, vplyv stravy a nápojov na naše zdravie získava čoraz väčšiu pozornosť širokej verejnosti. Myslím si a som rád, že ľudia si konečne začínajú uvedomovať, že najlepšia medicína je ukrytá v prevencii a niečo na tej kvalite surovín predsa len bude. Tak je to aj s kávou, ktorá predstavuje nápoj s najväčším rastom spotreby vo svete...  

4. Vieme o nejakom  výskume,  ktorý jasne určuje prospešné účinky kávy na naše zdravie?

Áno, viaceré výskumy počas posledných rokov naznačujú, že konzumácia kávy môže chrániť pred cukrovkou 2. typu, istým typom rakoviny, parkinsonovou chorobou, či cirhózou pečene. Naše najnovšie štúdie vzťahu konzumácie kávy a úmrtnosti zistili, že ľudia ktorí pravidelne pijú kávu zaznamenali nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia ako tí, ktorí kávu nepili.

Tento výsledok je aj naďalej skúmaný v ďalších štúdiách a očakáva sa jeho explicitné potvrdenie. Momentálne je táto sféra veľmi aktívnou oblasťou výskumu, no ani zďaleka nie sme vo fáze, kedy by sme mohli povedať: "Keď chcete výrazne zlepšiť svoje zdravie, pite kávu, aj keď ju nemáte radi.“ Ale myslíme si, že dôkazy jasne nasvedčujú, že pre všeobecnú populáciu, mimo tehotných žien, alebo ľudí, ktorí majú výrazné problémy s vysokým krvným tlakom alebo kolísavou hladinou cukru v krvi, je káva jedným zo zdravých a vhodne povzbudzujúcich nápojov.

Coffee and flowers5. Prečo to vyzerá akoby sa vedci naťahovali, či je káva dobrá alebo škodlivá?

Ľudia si často kávu spájajú iba s tým, že je nositeľom povzbudivej látky, kofeínu. V skutočnosti je to však veľmi komplexný nápoj s obsahom stoviek rôznych prvkov. Vzhľadom k tomu, že káva obsahuje mnoho rôznych zlúčenín, môže pitie kávy viesť k veľmi rôznorodé výsledky na zdravie konzumenta. Tak ako je to aj s potravinami. Iba veľmi málo z nich je vhodných na všetko. Tak aj u kávy platí, že nie každá káva má priaznivé účinky na naše zdravie. Preto je dôležitá najmä správna príprava a zabezpečenie kvalitného extraktu.

Štúdium kávy sa tak stáva často zložitejšie, ako štúdium niektorých iných potravín. Problémom je, že pitie kávy ide často ruka v ruke s fajčením cigariet, a so životným štýlom, ktorý neprospieva nášmu zdraviu. Napríklad ľudia, ktorí pijú veľa kávy majú jasnú tendenciu cvičiť oveľa menej a stravovať sa nevhodným spôsobom. Tým pádom bolo v skorých štúdiách vzťahu kávy a zdravia veľmi ťažké oddeliť následky konzumácie kávy od následkov fajčenia, alebo nevhodnej stravy a životného štýlu.

V súčasnosti máme lepší prístup k informáciám a posledné štúdie dokážu oveľa presnejšie oddeliť vplyv ostatných faktorov životného štýlu a reflektovať tak konkrétny vplyv kávy na naše zdravie a odpovedať na zbytočné obavy ľudí, ktoré vznikli na základe nepresnej publikácie vzťahu príčiny a dôsledku.

6. Čo hovorí najnovší výskum na riziká pitia kávy a príjmu kofeínu počas tehotenstva?

U tehotných žien sa rieši najmä to, či vysoký príjem kávy alebo kofeínu môže zvýšiť riziko potratu. Jasný verdikt ešte stále nepadol, ale my už vieme, že kofeín má silu prejsť placentou a dosiahnuť plod dieťaťa. Plod je veľmi citlivý na kofeín pretože ho metabolizuje veľmi pomaly. Preto je pre tehotné ženy veľmi vhodné znížiť spotrebu kávy. 1-2 zdravé šálky espressa denne sú väčšinou v poriadku, pričom sa odporúča orientovať sa na zmesi s nižším obsahom kofeínu (Arabica, 40 – 60 mg na 30 ml. šálku espressa).

7. Mali by ľudia s vysokým krvným tlakom zvážiť zníženie konzumácie kávy, alebo kofeínu? Čo ľudia s cukrovkou?

Momentálne vieme, že ak ľudia nie sú zvyknutí na akýkoľvek kofeín a zrazu ho začnú príjímať, tak ich krvný tlak výrazne stúpne. Do týždňa postupnej konzumácie však vidíme, že účinok sa výrazne znižuje a zvýšenie krvného tlaku je výrazne nižšie. Po ďalších 2-4 týždňoch konzumácie kofeínu, je možné dokumentovať čiastočne zvýšenie krvného tlaku, ktoré pretrvá. V štúdiách, ktoré sa zameriavajú na výskyt hypertenzie vo všeobecnej populácii, nie je pitie kofeínové kávy identifikované ako príčina zvýšeného rizika. Ak ľudia už hypertenziu majú, tak sa odporúča zníženie príjmu kofinu, alebo bez kofeínová káva a sleduje sa, či to má priaznivý účinok na stabilizáciu krvného tlaku.

S diabetesom je to trochu paradox. Štúdie z celého sveta ukazujú, že trvalo vysoká spotreba kofeínu alebo kávy bez kofeínu je spojená s nízkym rizikom cukrovky 2. typu. Avšak, ak sa kofeín kombinuje s príjmom stravy bohatej na glukózu tak sa hladina cukru zvýši o niečo viac v porovnaní konzumácie tej istej stravy bez kofeínu. A tak je často prospešné odporučiť ľuďom, ktorí majú problémy kontroly ich hladiny glukózy v krvi, aby sa vyhli konzumácii kávy, ktorá je pre nich často spojená so sladkým jedlom. Zaujímavosťou je, že prechod na bezkofeínovú kávu je užitočnejší ako úplné vynechanie kávy, vzhľadom na to, že boli dokázané pozitívne vplyvy bezkofeínovej kávy a na redukciu hladiny cukru v krvi.

8. Ako si teda vysvetliť paradoxné zistenia o vzťahu konzumácie kávy, kofeínu a cukrovky?

Je možné, že tu jednoducho máme rôzne efekty pri krátkodobom a dlhodobom pití kávy a príjme kofeínu. Ako sme spomenuli predtým, je stále jasnejšie, že káva je oveľa viac než kofeín. Jej účinky na zdravie sú často odlišné, ako tie, ktoré by sme očakávali na základe zvýšeného príjmu kofeínu.

Napríklad, keď sa pozriete na športový výkon tak to vyzerá tak, že samotný kofeín môže byť čiastočne prospešný, avšak nie vo forme kávy. Alebo keď sa pozriete na krvný tlak a porovnáte účinky kofeínu z kávy, tak zistíte, že káva má len minimálny vplyv, ktorý je podstatne slabší než čo by sa dalo očakávať vzhľadom na množstvo kofeínu ktorý obsahuje. To isté platí pre vzťah medzi kávou, kofeínom a hladinou cukru v krvi po jedle. Je totiž možné, že v káve sa nachádzajú zlúčeniny, ktoré môžu pôsobiť proti účinku kofeínu, avšak v tejto oblasti je potrebný ešte  podrobnejší výskum.

9. Je pitie kávy cez papierový filter zdravšie ako pitie tureckej varenej kávy?

Káva obsahuje látku zvanú „cafestol“, ktorá môže byť silný stimulátorom LDL cholesterolu. Cafestol sa nachádza v drevnatých frakciách kávy, a teda keď varíme kávu príliš dlho a necháme ju luhovať príliš dlho, uvoľňuje sa nám do nápoja vyššie množstvo nežiaducich látok, v tomto prípade cafestolu. Pretlačenie kávy cez papierový filter zabezpečí zadržanie kafestolu a extrakciu iba žiaducich olejnatých látok. Tu sa opäť dostávame k vynálezu espressa, ktoré je ideálne pre prípravu zdravej kávy, bez škodlivín. v súčasnosti je novinkou aj Aeropress, kde pomocou papierového filtra tiež výrazne znížime extrakciu nežiaducich látok.

10. Má čaj podobné, alebo lepšie účinky na naše zdravie ako káva?

Dalo by sa očakávať, že niektoré z blahodarných účinkov kávy sú podobné aj pre čaj pretože niektoré z týchto zlúčenín sú podobné. Štúdiami v Číne bolo zistené, že napríklad pitie veľkého množstva Oolong čaju (1 liter za deň)  je prospešné  pre ľudí s cukrovkou. Avšak výskum vykonaný v USA, nepreukázal rovnaký prospešný vplyv ako u kávy, čo je však zapríčinené najmä tým, že Američania zvyknú piť čaj nižšej kvality, v menšom množstve a s kratšou dobou luhovania.

Zdroj: Harvard.edu

Disclaimer:

Cieľom Harvardskej školy verejného zdravia je poskytovať aktuálne informácie o strave a výžive pre lekárov, zdravotníkov a verejnosti. Obsah tejto webovej stránky nie sú určené k osobnej lekárskej pomoci. Tie odporúčame získať od svojho lekára alebo iného  kvalifikovaného  poskytovaťeľa zdravotnej starostlivosti. Nikdy neodporúčame ignorovať lekársku rady alebo oneskorené vyhľadanie pomoci, vzhľadom na informacie, ktoré ste si prečítali na tomto webe. Informácie nezmieňujú značky, ani nepropagujú žiadne konkrétne produkty.

Zdroj: Harvard.edu,

Ilustračné foto: Goodfon.com
 

Dušan Plichta
Certifikovaný barista v profesionálnej škole kávy Roberta Trevisana. (člena českej barmanskej asociácie, predsedu sekcie Majster kávy a profesionálneho lektora SCAE.) Vďaka, svojím cestám do Vietnamu, Indonézie, Mexika a na Kubu a ročnej stáži v jednej z metropol sveta kávy, Melbourne, mal Dušan možnosť preniknúť k podstate a tajomstvám správnej prípravy kávy, ktorá prináša povzbudenie, pôžitok a blahodárne účinky na zdravie. Momentálne pôsobí ako konzultant pre výber kávy a kávovarov do domácnosti a firiem, lektor španielskej gastronómie v Chefparade, kde pripravuje otvorenie školy kávy s cieľom vzdelávania prevádzkarov, absolventov hotelových akadémii, no i bežnej verejnosti. Dušanova filozofia: "Kvalita nemôže byť náhodou, ale výsledkom úprimného snaženia, inteligentného rozhodovania a správnej exekúcie".
Prieskum

Top ponuky