Efektívne pracovať pri množstve podnetov, ktoré útočia na našu pozornosť počas celého dňa, je prianím asi každého z nás. Je vôbec možné sústrediť sa a zároveň skrátiť čas, potrebný na vykonanie naplánovaných úloh? Odpoveďou môže byť jednoduchá a účinná technika „Pomodoro“, ktorú dokážete začať používať okamžite, bez nejakej špeciálnej prípravy.
Traduje sa, že techniku „Pomodoro“ vytvoril jej autor, Talian Francesco Cirillo, počas svojich študentských čias a bývaní na internáte. Francesco sa potreboval učiť na štátne skúšky, no zároveň sa chcel venovať svojej novej priateľke. Preto sa rozhodol cielene venovať pozornosť vždy iba jednej činnosti, a následne ju vystriedať inou aktivitou.
V praxi to vyzeralo tak, ze sa približne 20-30 minút sústredil na naučenie sa jednej štátnicovej otázky, následne odbehol na 5-10 minút za svojou priateľkou, ktorá bývala na konci chodby. Potom sa opäť vrátil do izby k otázkam, a takto pokračoval, až kým sa nenaučil 4 otázky. Po nich si doprial polhodinovú prestávku. Takto spontánne vznikla technika, ktorá dnes pomáha miliónom ľudí k efektívnej práci.
Technika Pomodoro pracuje s blokmi sústredenej pozornosti a krátkymi prestávkami.
V praxi to znamená, že sa 25 minút sústredíte na konkrétnu úlohu, alebo identické činnosti - napr. napísanie reportu, vytvorenie cenovej ponuky, odpovedanie na e-maily, písanie blogu a pod.
Počas tohto bloku by ste nemali byť ničím a nikým prerušovaní, resp. pokiaľ aj k vyrušeniu prijde (čomu sa v realite nedá úplne zabrániť), mali by ste si daný podnet poznačiť, a ďalej pokračovať v pôvodnej činnosti.
Po 25 minútovom bloku nasleduje približne 5 minút prestávka - využiť ju môžete napríklad na krátku prechádzku, kontrolu svojho Facebooku, telefonát s priateľom, kávu či na inú činnosť, pri ktorej si oddýchnete a mentálne vypnete z pracovného nastavenia.
Takto si vytvoríte ucelený, približne 30 minútový blok práce a oddychu. Po 4 blokoch odporúča technika Pomodoro predĺžiť na približne 30 minút, prípadne aj viac, podľa vašich časových možností.
A prečo vlastne názov „Pomodoro“? Francesco Cirillo používal na meranie časových blokov známy kuchynský časovač, tzv. minútky. A kedže bol Talian, v kuchyni svojej mami našiel minútky v obľúbenom tvare rajčiny (pomodoro).
Teším sa na ďalšie pokračovanie pri predstavení jednoduchých spôsobov, ako pracovať efektívnejšie, a prajem vám veľa úspechov pri používaní techniky Pomodoro.
Foto: Artia.com